top of page
Search
  • Marcelle Idema- De Letterijen

De kracht van muziek.Onlangs is er een familielid van mij overleden. Dat was heel verdrietig, zeker als iemand nog zoveel mensen achterlaat.

Aan de andere kant was er ook een mooie vorm van berusting: het leven van deze persoon zou er wat betreft levenskwaliteit alleen maar meer en meer op achteruitgaan.


Het blijft zoiets vreemds: we weten allemaal dat we komen te overlijden en toch blijft het iets in ons leven waar we zo ver mogelijk van weg willen blijven. En dat zet mij steeds weer aan het denken: Je gaat iemand missen, je bent ontzettend verdrietig dat iemand er niet meer is, maar toch weet je: vroeg of laat is dit nu eenmaal de weg van iedereen.


En dan blijft de volgende vraag over: wat doe je met een afscheidsdienst? Zet je deze in het teken van het gemis van wie achterblijft? Zet je de persoon die is overleden nog even helemaal in het zonnetje? Of vier je iemands leven?

Voor mijzelf zou ik het wel weten. Ik zou willen dat mensen mijn leven vieren. Dat ze denken aan de fijne dingen die we hebben meegemaakt. (Er even vanuit gaande dat mijn toekomstige nabestaanden ook vinden dat ze fijne dingen met mij hebben meegemaakt).


Muziek is dan zo ontzettend belangrijk. Laat je muziek voorbijkomen die jouw verdriet vertaalt? Of laat je iemands lievelingsliedjes de revue passeren? Heeft de overledene zelf heel specifieke wensen gehad?

Eén ding is zeker: muziek raakt. Mensen die met een verstarde blik een dienst binnenkomen, die vechten tegen hun tranen, breken bijna allemaal open zodra de eerste tonen van een liedje hoorbaar zijn. Meestal stromen de tranen over hun wangen, maar soms verschijnt er ook een glimlach. Juist omdat er fijne herinneringen naar boven komen.


Toen een paar jaar geleden een heel goede vriend van mij overleed, was er heel veel livemuziek. En wat was dat prachtig. De emoties in de stemmen van mensen die om hem gaven, de kracht die de muziek ons allemaal gaf- het was bijna magisch. Ook ik mocht voor hem zingen. Het was de mooiste manier van afscheid nemen voor mij. Dat ik dat voor hem mocht doen.


Maar het belangrijkste was dat al die muziek echt recht deed aan wie hij was.

En dat kwam absoluut door het feit dat iedereen daar vanuit zijn/ haar hart muziek maakte. Muziek vertaalt je gevoel, livemuziek raakt je diep in je hart.


7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page